Bourání příček

Vzhledem k tomu, že plánovaná rekonstrukce zahrnovala demolici všech příček, pokusím se shrnout zkušenosti s tímto typem činnosti.

Zaprvé – bez statika je možné bourat pouze nenosné stěny. Já měl to štěstí, že příčky sice byly betonové, ale tenké (6cm) a nenosné, na jejich vrchní hraně byl gumový pás, po vytažení vznikla cca 3cm mezera mezi příčkou a stropem.

V úvahu připadalo několik metod, jak přícky rozebrat. Původní plán byl přícky rozřezat velkou úhlovou bruskou (230mm) na malé díly. Tohle nefungovalo – rovné diamantové kotouče řežou beton bez chlazení relativně pomalu, ty rychlejší, segmentové, se zničí při kontaktu s železem. Kterého je v příčce víc, než dost. Navíc při řezání betonu suchým způsobem vzniká neuvěřitelné množství jemného prachu, přes který není na metr vidět. Další metoda byla příčku rozsekat bouracím kladivem. Opět to nějak šlo, ale strašně pomalu.

Poslední a nejúspěšnější byla obyčejná, cca desetikilová, železná palice. Příčka má v sobě zalitou železnou mříž jako výztuhu, jsou to železné tyče s roztečí cca 20cm v obou směrech, které jsou přivařené k sobě v místech styku. Každý panel (a to nejen tenká příčka) má v rozích (a často i jinde na hranách, podle situace) železné pásy, svařené s vnitřním armováním – a ty jsou pak použity na spojené panelů k sobě.

S dostatečně těžkou palicí není žádný problém příčku kus po kusu rozbourat, stačí dvě, tři rány a vypadne celý čtverec betonu z armování (těch cca 20x20cm) a po dopadu na podlahu se rozpadne na menší kusy. Uvědomte si, že beton je fakt těžký. Myslet si, že odnesete v ruce čtverec půl na půl metru, je naivní.

Po “vymlácení” betonu zbývá už jenom odřezat místa, kde je armování svařeno s ostatními panely – jsou to typicky horní a spodní rohy krajů příček – a armování dále rozřezat na menší kusy, to jde rychle i malou úhlovou bruskou (125mm).

Vybourání všech příček zabralo několik dní, suť jsme naskládali do tkaných pytlů a ty pak odnosili pracovníci firmy, která přistavila kontejner. Ty kontejnery byly nakonec potřeba dva (dvoutunové) a to jsme už předtím podnikli dva výjezdy s plným autem pytlů do sběrného dvora.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/www/awe/blog/wordpress/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ERROR: si-captcha.php plugin says GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them why GD image support is not enabled for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin says imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them why imagepng function is not enabled for PHP.