Byt zakoupen, co s ním teď?

Hurá, po dvou měsících zařizování hypotéky, podpisování smluv, převádění energií, návstěv na katastru a tak podobně mám konečně svůj vlastní byt.

Od začátku jsem byt kupoval s tím, že bude třeba provést rekonstrukci. Otázka byla jenom jak důkladnou a kdy.

Odložení rekonstrukce na “později” jsem, poučen z dočasného pobytu Sovětských vojsk na našem území, zavrhl. Když ji neudělám hned, neudělám ji nikdy. Navíc pak bych musel rešit co s existujícím nabytkem, kde bydlet po dobu rekonstrukce a tak podobně.

Druhou otázkou byl rozsah. Nudlovitá kuchyň mi nevyhovovala vůbec a postupně jsem se dopracoval k řešení s pracovním názvem “Hirošima”. Prostě půjde pryč všechno – původní nábytek, jádro, veškeré příčky… Zůstávají jen obvodové zdi a okna.

Začal jsem bourat vše, co se dalo. V mezičase jsme pracovali s kamarádkou architektkou na novém řešení. Tohle trvalo docela dlouho, šachovali jsme s velikostí pokojů na severní straně, nakonec to skončilo u varianty, která elimilovala ošklivý “zub” u dveří do pravého pokoje. Vedle kuchyně přibyl výklenek na lednici a za ním “technická místnost”, kde bude pračka a případně sušička. Také tam bude končit strukturovaná kabeláž a bude tam zřejmě i umístěn server, router a další technika. Koupelna byla zvětšena cca o 2m^2, toto místo zabere sprchový kout.

Součástí rekonstrukce také budou nové rozvody elektřiny, stávající nevyhovují provedením (dvě, tři zásuvky na místnost) ani stavem (hliník ve stádiu rozkladu). S nimi se sveze instalace strukturované kabeláže v normě CAT6. Zásuvky budou vždy po pěti s tím, že rozložení bude zřejmě 3-4x 230V, 1x dvojitá RJ45 (CAT6) a 1x rezerva. Severní mistnosti počítají se čtyrmi pětizásuvkami, obývací pokoj pak s dvěmi. Dále budou pod omítkou vedeny všechny kabely pro reproduktory (domácí kino, 7.2), nezapomnělo se ani na průraz na balkon (satelit).

Původní elektroinstalace ja navíc jednofázová, což se bude muset změnit. Pro jistotu také přidáme oddělenou připojku 3x230V pro varnou desku – kdyby se v budoucnosti nevařilo na plynu.

Koupelna, záchod a “technická místnost” budou mít sádrokartonové stropy s maximální možnou výškou (cca 16cm pod původním stropem), v nich budou rozvody elektřiny, bodové zdroje světla, ventilátory a v koupelně pak navíc reproduktory. Koupelna ještě navíc dostane elektrické podlahové topení a topné žebřík jako náhradu za původní infrazářič.

Chodba dostane dvojí osvětlení – stopní, ovládané vypínači a “nouzové”, které bude spínané pohybovým čidlem a bude decentně osvětlovat podlahu. V obývacím pokoji se pak počítá s dvěmi stropními (nezávislými) světly a několika stojacími lampami. Lahůdkou pak bude zásuvka v podlaze uprostřed pokoje (měla by vyjít k rohu pohovky).

Jídelní kout bude mít také svoje světlo, stejné jako kuchyň (stropní a pravděpodobně LED pásek pod skrínkami). Jedna zásuvka bude také vvvedena na balkon.

Při návrhu rozvodů jsme skončili u 24-pozicové rozvodnice, která bude těsně stačit. Hlavní přičinou je počet okruhů a nechuť ke společnému proudovému chrániči (mokré/zásuvkové okruhy budou mit sdružené chráničo-jističe). Rozvodnice se bude nacházet o něco výš, než ta původní – vpravo od vstupních dveři, nad jejich horní hranou.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/www/awe/blog/wordpress/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ERROR: si-captcha.php plugin says GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them why GD image support is not enabled for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin says imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them why imagepng function is not enabled for PHP.