Rozvody elektřiny

Rekonstrukce bytu bez nových rozvodů elektřiny by nedávala příliš smysl. Staré, dvojvodičové, hliníkové rozvody jsou nejen za hranicí životnosti, ale jsou i opravdu nebezpečné.

Hliník totiž tzv. “teče” při průchodu proudu a je nutné všechny šroubované spoje pravidelně dotahovat. A když píšu všechny, myslím všechny – včetně krabic schovaných za skříněmi, včetně spojů pod vypínači atd. Kdo z nás to dělá? Varováním budiž požár, který málem vznikl u rodičů v bytě, v krabici za postelí se uvolnil spoj natolik, že došlo k jiskření, od kterého chytila plastová krabice. Nebýt doma, mohli lehce vyhořet. Nové rozvody se realizují pouze měděné, navíc se třemi vodiči (L, N, PE).

Druhým, zcela zjevným, problémem je nedostatek zásuvek v místnostech. Socialistický plánovači prostě nepočítali s množstvím elektrických spotřebiců, který dnešní človek potřebuje. Tohle platí zejména v kuchyni, kde má dneska každý minimalně varnou konvici (cca 2000W) a mikrovlnku (dalších 1000W). O indukční desce (7500W) ani nemluvě.

Navíc většina bytů s rozvody plynu má zavedenou pouze jednu fázi. Vzhledem k tomu, že od PRE (či jiného dodavatele) nedostanete vyšší jistič, než 25A, je i tady na problémy zaděláno. Obyčejně není problém zvýšit na 3x25A, ale počítejte s cca 10tis korun za tuto změnu (poplatek za rezervaci příkonu podle ERÚ je 7500,-, něco stojí revizní technik, který připraví 3F rozvod v rozvaděči a potvrdí tento stav dodavateli elektřiny).

Od začátku tedy bylo jasné, že rozvody v původním stavu nezůstanou. Respektive, že z nich nezůstane zhola nic.

Před zadáním (natož začátkem) prací je třeba si udělat naprosto jasno v následujícím:

  • kde mají být zásuvky (230V) a v jakém počtu?
  • kde mají být světla a vypínače?
  • budou někde stmívače a co budou stmívat (potřeba více vodičů)?
  • chci strukturovanou kabeláž (=počítačová síť)?
  • chci koaxiální rozvody (televize)?

První body jsou naprosto zásadní, silové rozvody se ukládají přímo do betonu/pod omítku. Poslední dva lze specifikovat z větší části trochu později – pro tyto rozvody se používají plastové chráničky (známé také jako “husí krky”) a kabely se do nich zatahují až když je vše ostatní hotovo. Je ovšem třeba mít jasno v tom, odkud kam mají chráničky vést.

Co se světelných okruhů a stmívačů týče, existují tři možnosti – u klasické žárovky není problém a stačí pouze dva vodiče, stejně jako u vypínače. Úsporné zářivky ovšem většinou takto stmívat nelze a jsou dva standardy pro stmívání – digitální a analogový. A oba vyžadují dva vodiče navíc. Pokud budete chtít stmívač, doporučoval bych od vypínače (krabice) ke světlu natáhnout CYKY 5×1.5, rozdíl v ceně je minimální.

V zásadě jsou dvě možnosti řešení nových rozvodů – zasekáním nebo lištami. Lišty jsou ošklivé (osobní názor), nepraktické (nepřirazíte nábytek až ke zdi), ale vyjde to levněji než sekání, které je celkem náročné na kvalitu nářadí (a fyzickou zdatnost pracovníků). Navíc tato činnost vygeneruje monstrózní množství jemného prachu, který není radno vdechovat. Většina elektrikářů to buď odmítne dělat rovnou nebo si to nechá dobře zaplatit (a věřte mi, že je slušná odměna více než na místě).

I přesto všechno jsem se pro sekání rozhodl.

V mém případě byly veškeré kabely zality do betonové mazaniny, kterou byla vylitá podlaha (cca 5cm vrstva). Mazanina je celkem měkká a nebyl velký problém vyřezat drážky pro nové rozvody v plné hloubce. Osvědčilo se prořezat hrany drážek (125mm úhlová bruska má ideální prořez) a pak už to jen lehounce podebrat a vysekat bouracím kladivem. Drážky dělejte radši širší, než by se zdálo potřeba.

Výrazně horší to bylo se zásuvkami a vypínači – ty bylo třeba zasekat do panelových stěn, které jsou řádově tvrdší než zmíněná podlahová vrstva. Osvědčily se čtvercové instalační krabice KP 67X67 – lze je poskládat dohromady díky systému “pero-drážka”, navíc je výrazně jednodušší vysekat obdélníkový otvor než kulatý. Postup byl jednoduchý – obkreslit poskládané krabice na stěnu (cca 30cm nad podlahu), obvod obdélníku proříznout úhlovou bruskou, vnitřek vysekat. Poté proříznout a vysekat přívodní drážky od krabic do podlahy. Na celou akci padlo asi 15 diamantových kotoučů z OBI za 99,- (nejlépe řežou ty vroubkované, navíc se nemusí chladit a nepraskají, když se potkají s ocelovým armováním).

Kabely ke světlům potřebují také drážky ve stěnách a ve stropech. Platí dvě pravidla, která je absolutně nutné dodržet a to – drážky ve stěnách smí být pouze svislé a drážky ve stropních panelech pouze podélné. Pokud to bude možné, zvažte využití mezery mezi panely.

Počítejte s tím, že během sekání (a po něm) budete mít jemný prach úplně všude. Doporučuji důsledné používaní respirátoru!

Ležaté rozvody v drážkách v podlaze se zalijí betonem, na celý byt v mém případě padlo cca deset 25kg pytlů. Krabice/drážky ve stěnách/stropech se pak typicky zasádrují elektrikářskou sádrou. Podotýkám, že hrana krabice by měla být v rovině s budoucí, finální, omítkou – jinak budete mít problémy s různě nesedícími a viklajícími se přístroji.

Zapojení bytového rozvaděče přenechte někomu, kdo tomu rozumí. Ve zkratce byste měli v rozvaděči mít následující:

  • hlavní vypínač
  • proudový chránič pro mokré provozy a veškeré zásuvky
  • oddělené okruhy minimálně pro každou místnost
  • oddělené okruhy pro pračku, myčku, sporák

Nezapomeňte na zvonek, který často původní rozvaděč obsahoval. Pokud navyšujete z 1F na 3F, bude potřeba také výměna přívodního kabelu. Někdy se podaří ho protáhnout původní cestou, jindy musí jít v liště.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/www/awe/blog/wordpress/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ERROR: si-captcha.php plugin says GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them why GD image support is not enabled for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin says imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them why imagepng function is not enabled for PHP.